Yurtdışı Doktora Bursu Hakkında Tüm Merak Ettikleriniz

Lisans ve yüksek lisans eğitimlerini tamamlayan kişiler akademik kariyerlerine devam etmek ve doktor unvanı almak için doktora programlarına kaydolmaktadır. Yüksek lisans programlarında olduğu gibi doktora programlarında da herkes bilim sınavı, yabancı dil sınavı ve ALES gibi süreçler sonrasında kayıt hakkı kazanmaktadır. Özellikle birçok öğrencinin yurtdışı doktora programlarına da kaydolduğu bilinmektedir. Yurtdışı doktora programlarına kaydolan ya da kaydolacak kişiler de çoğu zaman yurtdışı doktora bursu ile ilgili belirli sorulara yanıt aramaktadır.

Yurtdışında doktora yapacak olan kişilerin en çok yanıt aradığı sorulardan birisi de yurtdışı doktora bursu ile ilgilidir. Çünkü yurtdışında eğitim ücretleri oldukça fazladır ve bu da ülkemizdeki öğrencilerin doktora yapmasının önündeki en büyük engeller arasında yer almaktadır.

Yurtdışı Doktora Bursu Hakkında Tüm Merak Ettikleriniz adlı bu yazımızda yurtdışında doktora yapacak olan ve burs almak isteyen kişilerin en çok yanıt aradığı sorulara cevap vereceğiz. Siz de bu yazımızı inceleyebilir ve doktora bursları hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

Yurtdışı Doktora Bursları Ne Kadar?

Yurtdışında doktora yapmak isteyen adayların yanıt aradığı sorular arasında ilk sırada Yurtdışı Doktora Bursları Ne Kadar sorusu yer alır. Genellikle bu noktada başvurulacak doktora programına ve üniversiteye göre verilen burs oranları farklılık göstermektedir. Çoğu zaman üniversiteler eğitim ücretinin tamamını öğrencilere burs olarak tanımlar. Bu Amerika’daki üniveristeler için 18.000 – 50000 dolar arasında değişirken Avrupa’da ülkeye göre farklılaşmaktadır.

Yurtdışı Doktora Burs Kriterleri Nelerdir?

Yurtdışında doktora yaparken burs başvurusu yapacaksanız belirli kriterleri yerine getirmeniz gerekir. Bu noktada burs veren üniversiteler çoğu zaman akademik bilgi, mülakat, yabancı dil bilgisi gibi başarı kriterlerini göz önünde bulundurarak burs verip vermeyeceğine karar verir. Kısacası yurtdışı.doktora burs kriterlerinin tamamında başarı kıstası bulunmaktadır.

Yurtdışı Doktora Burs Türleri Nelerdir?

Yurtdışında eğitim almak isteyen kişilerin başvurabileceği farklı yurtdışı doktora bursu türleri bulunmaktadır:

  • Eğitim bursu
  • Barınma Bursu
  • Kitap Masrafı
  • Yerleşme Masrafı
  • Yurt bursu
  • Araştırma bursu

Gibi eğitim süreçlerinde önemli olan giderleri karşılayacak olan birçok burs türü bulunmaktadır.

Yurtdışı Doktora Burslarında Yaş Şartı Bulunur mu?

Yurtdışında eğitim alacak öğrenciler yüksek lisans yani master burslarında yaş şartı ile karşı karşıya kalabilmektedir fakat doktora bursuna başvuru yapacak olan kişilerde çoğu zaman şart aranmamaktadır. Bu noktada son kararın yine başvuru yapacağınız üniversiteye bağlı olduğunu da bilmeniz oldukça önemlidir.

Yurtdışı Doktora Burs Programları Nelerdir?

Yurtdışında eğitim almak isteyen kişilerin üniversitelere bağlı olmadan da başvurabileceği yurtdışı doktora bursu programları bulunmaktadır.

ÜlkeBurs
AmerikaFulbright Foreign Student Program
FransaEiffel Excellence Scholarship Programme
Birleşik KrallıkChevening Scholarships
İsveçSwedish Institute Study Scholarships
AvustralyaEndeavour Postgraduate Awards
İsviçreSwiss Government Excellence Scholarships
HollandaHolland Scholarship
İtalyaItalian Government Scholarships

Ülkelere göre başvurabileceğiniz yurtdışı doktora burslarıdır. Sizler de yurtdışında burslu bir şekilde okumak istiyorsanız bu ülkelerde bir üniverite kazandığınız takdirde doktora bursuna başvurabilir ve böylece eğitim gideri, barınma ve kitap giderleri gibi birçok eğitim masrafından kurtulabilirsiniz.

Yurtdışı Doktora Burslarına Ne Zaman Başvurulur?

Yurtdışı doktora burslarına başvuru süreçleri her ülke ve üniversiteye göre farklılık gösterebilmektedir. Genellikle üniversiteler, kurum ve kuruluşlar burs başvurularını bahar ve yaz aylarında toplamakta ve eylül ayı gibi de başvuru sonuçlarını açıklamaktadır. Fakat bu noktada başvuru tarihleri ve burs sonuç tarihlerinin ilgili kurum ve kuruluşa ya da üniversiteye göre farklılık göstereceğini bilerek hareket etmeniz gerekmektedir.