Yurtdışında Yüksek Lisans

Yurtdışında Yüksek Lisans Şartları Nelerdir?

Lisans eğitimlerini tamamlayan öğrenciler kendilerini bir konuda geliştirmek ve uzmanlık edinmek için yüksek lisans eğitimlerine devam eder. Bireyler çoğu zaman yüksek lisans eğitimlerini ilgili olduğu konularda yapar. Bazı öğrenciler Türkiye’de bulunan üniversitelerde yüksek lisans yapmayı tercih ederken bazı öğrenciler de yurtdışında yüksek lisans yapmayı tercih etmektedir.

Yurtdışında yüksek lisans yapmak öğrencilerin kendilerini daha iyi bir şekilde geliştirmelerini sağlarken farklı ülkelerde yaşama deneyimi elde etmelerine de yardımcı olmaktadır. Bu nedenle birçok kişi master yani bir diğer deyişle yüksek lisans eğitimleri için yurtdışında yer alan üniversiteleri tercih etmektedir.

Öğrencilerin yurtdışında yüksek lisans yapabilmek için belirli şartları yerine getirmesi gerektiğini de herkes bilmektedir. Yurtdışında yüksek lisans şartları Nelerdir adlı bu yazımızda eğitim hayatlarına yurtdışında devam etmek isteyen kişilerin yerine getirmesi gereken şartlar hakkında sizlere bilgi vereceğiz. Siz de yazımızı inceleyebilir ve böylece yurtdışında yüksek lisans yapmaya başlayabilirsiniz.

Master Programlarına Başvuru İçin Lisans Diploması

Yurtdışında Yüksek Lisans

Yurtdışı yüksek lisans şartları nelerdir sorusuna yanıt arayanların bilmesi gereken ilk şartlardan birisi lisans diploması şartıdır. Master eğitimleri lisans sonrasında başlanan eğitimler olduğu için başvuru şartı olarak üniversite mezunu olmanız istenmektedir. Özellikle bu noktada iyi ve prestijli üniversitelere başvuracak olan kişilerin lisans eğitimlerindeki ortalama puanlarının iyi olması gerekmektedir. Aksi takdirde kişilerin yurtdışında yüksek lisans için kabul edilmesi zorlaşabilmektedir.

Yabancı Dil Bildiğinizi Gösteren Belgeler

Yurtdışı yüksek lisans şartlarından bir diğeri de kişilerin yabancı dil bildiğini gösteren belgelerdir. Genellikle yurtdışında eğitim almak isteyen kişiler yabancı dil yeterliliklerini ispatlayabilmek için IELTS, TOEFL, DALF ve Testdaf gibi sınavlara giriş yapmaktadır.

Anadili İngilizce olan bir üniversitede yüksek lisans yapacak olan kişiler IELTS veya TOEFL sınavlarına girmek zorundadır. Almanya’da yüksek lisans yapmayı tercih edecek olan kişilerin ise girmesi gereken yabancı dil sınavı Testdaftır. Fransa’da yüksek lisans yapmak istiyorsanız DALF’a girmeniz gerekmektedir. ILETS ve TOEFL gibi dil sınavlarının geçerliliği sınırlıyken DALF ve Testdaf gibi yabancı dil sınavlarının herhangi bir süre sınırı bulunmadığını bilmeniz gerekmektedir.

Referans Mektubu

Yurtdışında Yüksek Lisans

Yurtdışında yüksek lisans yapmak isteyen kişilerin yerine getirmesi gereken şartlardan birisi de referans mektubu şartıdır. Genellikle yurtdışında eğitim veren ve farklı ülkelerden öğrenci kabulü yapan üniversiteler fırsat tanıdıkları öğrencilerini iyi bir akademik geçmişi olmalarını önemsemektedir. Bu nedenle günümüzde birçok üniversite yurtdışı yüksek lisans şartları arasına referans mektubu da eklemektedir.

Referans mektubu öğrencilerin kendi okullarındaki ya da beraber çalıştığı akademisyenlerden aldığı mektuplardır. Bu mektuplar genellikle başvuru yapılacak olan üniversiteye sunulmakta ve öğrenci hakkında bilgi vermektedir. Bazı üniversitelere başvuru yapmak için yalnızca bir akademik referans mektubu yeterliyken birçok üniversite de iki ya da üç referans mektubu talep etmektedir.

Niyet Mektubu

Yurtdışı yüksek lisans başvuru şartları arasında niyet mektubu yazmak da yer almaktadır. Niyet mektubu öğrencilerin ilgili programa kabul edildikleri takdirde nasıl bir çalışma yapmak istediklerini gösteren bir belge niteliği taşımaktadır. Yüksek lisans programlarına kabul edilmek için oldukça önemli bir belge olan niyet mektubunun öğrenci hakkında da bilgi vermesi gerekir. Bununla beraber yapılacak çalışmaların ise iyi bir şekilde temellendirilmesi önemlidir.

Başvuru Formu

Yurtdışı yüksek lisans başvuru şartları arasında başvuru formunun doldurulması şartı da yer almaktadır. Öğrenciler kendilerine ait bilgilerin yer aldığı ve kendileri hakkında bilgi veren bir niteliği bulunana bu formu doldurmalı ve ilgili üniversiteye ulaştırmalıdır. Böylece yetkililer sizler hakkında daha kolay bilgi edinecek ve başvurunuzu kolayca onaylayabilecektir.